Головна » 2011 » Липень » 13 » Як же правильно підготувати дитину до школи, щоб вона відчувала себе впевненою в новому колективі?
15:33:36
Як же правильно підготувати дитину до школи, щоб вона відчувала себе впевненою в новому колективі?
 Якщо Ваша дитина йде в школу після садка, то вона вже, швидше за все, звикла бути між однолітками. Хоча в першому класі буде все по - іншому: новий розпорядок дня, перший вчитель, знайомство з однокласниками. Всі ці події викликають у Вашої дитини масу нових емоцій та вражень. Якщо майбутній першокласник піде в школу з дому, не відвідуючи дитячого садка до цього і звик бути постійно з Вами, можливо, що період адаптації для нього буде проходити важче. Хоча не завжди дане твердження вірне і залежить все від дитини, від її характеру. Адже кожна дитина - це індивідуальність. У наш час діти зазвичай ходять на підготовку перед першим класом до школи протягом року або півроку. Дізнаються про вчителя, дітей з якими будуть вчитися. Але щоб Ваша дитина відчувала себе впевнено в школі, психологи рекомендують діяти за таким планом:

Показати дитині майбутню школу.

Обов'язково влаштувати малюкові докладну екскурсію. Зайти всередину школи, показати першокласникові місце, де він буде проводити навчальний час - клас, спортивний зал, їдальню, туалет, медпункт та інше. Це все необхідно, щоб малюк звик і запам'ятав, що де знаходиться . І не губився, особливо в перші дні.
Зверніть увагу - прогулянки до школи потрібно здійснювати якомога частіше, щоб дитина добре запам'ятала дорогу (на випадок, якщо з часом буде ходити або повертатися з школи самостійно). А також - щоб розрахувати, скільки часу займає дорога до школи, спокійним кроком, без поспіху і страху запізнитися.

Навчити дитину збирати речі до школи.

Поясніть майбутньому першокласнику, що необхідно навчитися самостійно готуватися до навчального дня: одягати форму, збирати рюкзак. Батьки повинні показати, що і куди класти, щоб у портфелі легко можна було знайти потрібну річ.

Прокидатися рано.

Щоб дитина не позіхала на першому уроці, Вам доведеться змінити розпорядок дня - і поступово привчити вставати раніше (попередньо розрахуйте, в який час повинна вставати дитина, щоб встигати зібратися в школу без поспіху ). Місяця до початку занять якраз вистачить, щоб  звикнути до нового розкладу без стресу для організму.

Привчити до порядку в кімнаті.

Можна у формі гри - показати і розповісти , як важливо, щоб кожна річ знаходилася на своєму місці. Придумайте разом з малюком, де будуть «жити» олівці, книги, зошити, фломастери, портфель, шкільна форма та інше. І поясніть, як важливо, щоб кожна річ знаходилася на своєму місці. Головне, щоб дитина звикла дотримуватися порядку і чистоти у себе в кімнаті.

Не лякати школою і поганими оцінками.

Навіть якщо дитя не слухається або погано себе веде, не варто його лякати (нехай навіть у виховних цілях) фразами типу « скоро розпочнеться доросле життя »,« в школі тебе навчать, як себе поводити »,« якщо не будеш слухатися, вчителька тебе покарає »та інше.
А також нехай малюк завжди знає, що до школи він
йде за знаннями, а не за оцінками. Тому якщо він отримає «двійку», нехай не боїться йти додому з поганою оцінкою і не думає, що батьки його розлюблять. Тільки не перестарайтеся.

Займайтеся з малюком «уроками» у формі гри, щоб тренувати пам'ять, мову, увага та інше. Наприклад, прочитайте казку і попросіть дитину розповісти, що найбільше запам'яталося, запропонуйте намалювати героїв і тощо. Допомагайте дитині, задавайте навідні запитання, міркуйте разом . Так Ваш малюк буде вчитися висловлювати свою думку і не розгубиться, коли вчителька буде питати його на уроках.

Дитину необхідно готувати до школи не безпосередньо в останній рік, а робити треба це поступово, розвиваючи кругозір, вміння та навички.
Кращими способами розширити горизонт знань дитини є
бесіди «про життя», читання книг і їх обговорення.

Вивчення букв та цифр, геометричних фігур і кольорів, понять право / ліво, великий / малий, широкий / вузький повинні бути розвиненими також на належному рівні.

По можливості сформуйте
вміння читати (хоча б по складах) і рахувати (хоча б у межах 10).

Обов'язковим є
розвиток дрібної моторики, тобто - заняття на розвиток спритності кисті руки  і пальчиків. Це необхідно як для розвитку вміння писати, так і для розвитку мовлення (обидва ці центру «об"єднані» у структурі дитячого мозку). Тобто необхідно більше малювати, ліпити, працювати з конструктором, вміти маніпулювати з дрібними предметами типу намистин, монеток, сірників, зубочисток, з них можна викладати картини та аплікації, нанизувати їх у намисто - все це розвиває також увагу і посидючість; - тренування пам'яті - тобто заучування віршів та пісень.

Тренування
вміння аналізувати, класифікувати - тобто просити дитину структурувати історію, виявити, що сталося спочатку, що потім (встановлювати причинно-наслідкові зв'язки), вміти зібрати з частин картинки ціле, розкласти предмети за будь-якою ознакою.
Однак слід пам'ятати, що грамотність дитини не тотожна її здібностям і психічній зрілості. Більш того, навченість - не синонім також і високої пізнавальної активності дитини, адже нерідко батьки сприймають свою дитину як "посудину", яку слід наповнити знаннями, а не як "факел", який треба запалити.

Ці підходи принципово різні - якщо обраний перший, дитина займає в процесі «навчання»
пасивну позицію і в першому класі з'ясовується, що при широкому діапазоні «вкладених» у неї знань, її власна готовність і бажання вчитися близькі до нуля. Починаються претензії батьків до вчителя: «як же так, адже вона (він) у мене така (-ий) розумна (-ий)!» Але дитина, як з'ясовується, нічого не може і не хоче робити з власної ініціативи - тому весь її багаж знань так і лежить «мертвим вантажем», не приносячи користі його власнику ...

Крім того, навіть, якщо хлопчик або ж дівчинка, що розповідають вірші сторінками, можуть бути, що парадоксально, до школи готові слабо, якщо
володіють низьким рівнем психологічної, особистісної зрілості та комунікативної (соціально-психологічної) готовності до школи.

Тобто,
крім запасу знань, дитині необхідно також:

-
володіти і комунікативними та соціальними навичками - тобто вміти спілкуватися, розуміти і головне застосовувати в повсякденному житті морально-етичні норми, прийняті в суспільстві;

    - не боятися вступати в контакт з дорослими і однолітками;


    -
    вміти відстоювати свою позицію цивілізованими методами і не проявляти недоречною агресією - або, навпаки, зайвою боязкістю;

    -
    усвідомлювати зміст процесу навчання в школі, розуміти, що дає отримання знань, який порядок навчання в школі;

    -
    вміти підкорятися встановленим правилам, знати, що таке дисципліна ;

    -
    мати позитивну мотивацію, бажання вчитися;

    -
    вміти цілеспрямовано і за своєю ініціативою працювати над завданням, організовувати, планувати свої дії і відповідати за їх наслідки
    (наприклад, самостійно збирати свій портфель і стежити за виконанням домашніх завдань: якщо Ви з першого класу візьмете це на свої батьківські плечі , то з імовірністю 70% цей обов'язок залишиться на них до випускного балу);


    -
    мати позитивне ставлення до самого себе.

    Важливо пам'ятати, що крім готовності голови не менш важлива і готовність тіла: навантаження на імунітет в перший шкільний рік буде серйозним, тому в останнє літо перед 1 класом , крім навчання, варто зайнятися і
    фізичною підготовкою. Дитині необхідно багато руху (в ідеалі - заняття в спортивній секції, які дають крім здоров'я також і дисциплінарні навички), свіже повітря, повноцінне харчування.
    Якщо у малюка є порушення здоров'я, необхідно обов'язково
    проконсультуватися з лікарем і отримати рекомендації щодо корекції стану та організації процесу навчання (можливо, доведеться навіть вибрати спеціальну школу).
    Отже, озброєні всіма цими знаннями, Ви легше подужаєте дорогу до школи.

    Проте пам'ятайте:
    найголовніше для першокласника - не вміння і навички, а впевненість у своїх силах і в батьківській підтримці, що б не відбувалося в школі.

    Успіху Вам!

Категорія: Підготовка до першого класу | Переглядів: 2803 | Додав: hospitable | Теги: підготовка до школи, рекомендації батькам, до школи | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
2 hospitable  
Рекомендації батькам майбутніх першокласників
http://kosarschool.ucoz.ua/

1 hospitable  

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]