Головна » 2011 » Вересень » 29 » Конкурс рукописів підручників
12:57:14
Конкурс рукописів підручників
У Києві обговорили проведення в 2011 році конкурсу рукописів підручників для учнів 1-4 класів21 вересня 2011 року Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти за участю вчених Національної академії педагогічних наук України та представників видавництв проведено "круглий стіл", на якому обговорено особливості проведення Всеукраїнського конкурсу рукописів підручників для учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Про це повідомляє прес-служба Інституту інноваційних технологій і змісту освіти

Увагу було зосереджено на Положенні про проведення Конкурсу, керуючись яким його учасники подають до Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Авторські концепції підручників для учнів 1-4 класів та рукописи підручників для 1, 2 чи 3 класу (якщо вивчення предмету розпочинається відповідно з 1, 2 або 3 класу) з кожного предмета інваріантної складової Типових навчальних планів початкової школи з навчанням українською, російською чи іншою мовою національної меншини. Акцентувалась увага також на тому, що рукописи підручників готуються разом із візуальними матеріалами, розміщеними на відповідних сторінках рукопису, а фрагменти оригінал-макета підручника - в кольорі. Для забезпечення більшої об’єктивності оцінки якості змісту рукописів конкурсні матеріали будуть шифруватися.

Комплекти конкурсних матеріалів будуть передані до Національної академії педагогічних наук України, загальноосвітніх навчальних закладів та головам Предметних експертних комісій для здійснення психолого-педагогічної та науково-методичної експертизи.

При здійсненні експертизи насамперед звертатиметься увага на відповідність Авторської концепції науковим уявленням щодо сучасного розвитку певної галузі знання, психолого-педагогічним вимогам, Державному стандарту початкової загальної освіти, принципу цілісності змісту для цієї ланки освіти та урахування наступності з дошкільною освітою і змістом освіти в основній школі тощо.

Експертами також оцінюватимуться: чіткість структурування навчального матеріалу у змісті рукопису, засоби полегшення користування підручником, повнота розкриття основних положень, відповідність змістового наповнення рукопису віковим особливостям учнів, дидактична доцільність системи завдань, поданих у рукописі.

Зосереджувалась увага на тому, що мова підручника має бути зрозумілою для учнів початкової школи та відповідати нормам літературної мови.

Використані в підручнику види ілюстрацій оцінюватимуться з позицій повноти реалізації ними своїх дидактичних функцій, відповідності змісту, коректності.

На підставі отриманих висновків будуть встановлені рейтинги комплектів конкурсних матеріалів із кожного навчального предмета.

Підсумки Конкурсу будуть винесені для розгляду колегією Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Згідно прийнятих колегією висновків, результати будуть затверджені наказом МОНмолодьспорт.

Перемога в Конкурсі стане підставою для подальшого створення авторськими колективами-переможцями комплекту підручників для наступних класів із відповідного навчального предмета та їх розгляду науково-методичною комісією Науково-методичної ради з питань освіти МОНмолодьспорту України з метою надання відповідного грифа Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

28.09.2011 17:08  |  Освіта та наука в Україні  |  За матеріалами: Освітній портал
Категорія: Новини освіти | Переглядів: 795 | Додав: hospitable | Теги: Конкурс, підручник, рукопис | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]