Головна » 2011 » Червень » 30 » 1 липня. Творці кам"яних літописів. Архітектура. Зодчество.
13:34:52
1 липня. Творці кам"яних літописів. Архітектура. Зодчество.

1 липня - День архітектури України

Можливо ти, юний друже, в майбутньому теж захочеш стати творцем кам"яних літописів. Тоді дізнайся більше про архітектуру в Україні.

Термін "архітектура" (або зодчество) походить від грецьких та латинських слів і означає будівельник. Це мистецтво проектування і спорудження будівель. За своїм призначенням архітектура поділяється на  релігійну (сакральну), та світську (житлову, промислову, оборонну та ін.), за розташуванням на міську та сільську. А ще відрізняється за історичними епохами, стилями та будівельними матеріалами (дерев"яна, кам"яна тощо). Мистецтво архітектури до таких основних вимог до житла, як користь та надійність, приєднує красу і зручність. Фонтани, сходи, паркани, мури, ліхтарі, альтанки належать до малих архітектурних форм. Вони заповнюють вільний простір між будівлями, доповнюють та прикрашають архітектурні композиції. Кращі його твори є надбанням історії країни, тому архітекторів нерідко називають творцями кам"яних літописів.

В списку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні налічується п'ять найменувань (станом на 2011 рік). Чотири із них архітектурні витвори.


Київський Софійський собор


 Києво-Печерська лавра

Ансамбль історичного центру Львова

Резиденція Буковинських митрополитів










Категорія: Сьогодні | Переглядів: 910 | Додав: hospitable | Теги: архітектура, зодчество | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 hospitable  

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]