Головна » 2011 » Червень » 29 » "Конституційна ніч"
08:33:35
"Конституційна ніч"
Розробка проекту Конституції України велася протягом п"яти років. Але текст її, поданий на обговорення у Верховну Раду, викликав багато суперечок. Щоб урахувати всі поправки й доповнення, що вносилися парламентаріями, була утворена спеціальна погоджувальна комісія. Вона крок за кроком узгоджувала позиції різних політичних партій та угруповань, добираючи таку редакцію тексту Основного Закону, яка могла бути прийнята конституційною більшістю голосів.

27 червня 1996 року проект нарешті було внесено на розгляд Верховної Ради. Парламентарії ухвалили не припиняти обговорення, доки текст Конституції не буде повністю погоджений. Голосування спірних статей повторювалося багато разів, аж поки за прийняту редакцію не висловились необхідні дві третини складу парламенту. Це засідання ввійшло в історію як довга "конституційна ніч". Лише вранці 28 червня 1996 року текст Конституції в цілому набрав потрібну кількість голосів. Цей день було проголошено в Україні державним святом.

Конституція України складається з 25 розділів, які вміщують 161 статтю. Вони визначають політичний і територіальний устрій держави, права, демократичні свободи і обов"язки людини й громадянина. Людина, її життя і здоров"я, честь і гідність, недоторканість і безпека проголошуються найвищою соціальною цінністю. Згідно з Основним Законом в Україні існує єдине громадянство.

Значна частина розділів Конституції визначає і закріплює головні принципи державного і суспільного життя, засади виборів, референдуму, організації та діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування. Вперше в історії України в її Основному Законі були сформульовані положення, що визначають діяльність Конституційного Суду держави.

Конституція має найвищу юридичну силу, тобто всі інші правові акти можуть прийматися лише на її підставі.

Категорія: Сьогодні | Переглядів: 1878 | Додав: hospitable | Теги: свободи, обовязки, права, Основний Закон, Конституція України | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 hospitable  

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]