Головна » 2011 » Липень » 6 » Міністерство освіти України заперечує, що у школах буде скорочення годин,
19:40:23
Міністерство освіти України заперечує, що у школах буде скорочення годин,
Прес-служба Міністерства науки і освіти, молоді та спорту України, з посиланням на Департамент загальної середньої та дошкільної освіти, інформує громадськість про неправдивість інформації щодо скорочення кількості годин, відведених на вивчення державної мови в молодших класах. Міністерство офіційно заявляє, що кількість годин на вивчення української мови у школах з вивченням російської чи іншої мови національної меншини збільшено на одну годину у 1-му і 2-му класах та на дві години у 3-му і 4-му класах. 
Ці зміни затверджені наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту від 10.06.2011 N572 "Про Типові навчальні плани початкової школи", які набирають чинності, починаючи з 2012/2013 навчального року.

Затвердження нових планів передбачено у контексті реалізації нової редакції Державного стандарту початкової загальної освіти.

У зверненні наголошують, що сьогоднішні "експерти", які вчора самі складали діючі навчальні плани, мабуть, раніше не вважали українську мову "потужним інструментом розвитку особистості", оскільки штучно зменшили години на її вивчення в школах, які додатково вивчають російську чи іншу мову національних меншин, на цілих шість годин. У нових навчальних планах Міністерство відновило норму – 28, а не 22 години.

Порівнюючи Базові навчальні плани зразка 2005 р. (діюча редакція) та 2011 р., можна відзначити, що загальна кількість годин на освітню галузь "Мова і література" не змінилася – 35 годин. Навчальні години у Типових навчальних планах були розподілені між предметами: на українську мову відведено в школах з навчанням українською мовою (де вивчення мови відбувається фактично на всіх предметах) – 28 годин, на іноземну мову – 7 годин.

Разом з тим, при складанні робочого навчального плану навчальні заклади мають змогу використовувати додаткові години на посилення інваріантної (обов’язкової) складової, в тому числі й на вивчення української мови.

Додатково повідомляють, що формат освітньої галузі "Людина і світ" змінено за рахунок введення нових освітніх галузей "Природознавство" і "Суспільствознавство". Причиною таких змін стали результати участі українських школярів у міжнародному порівняльному дослідженні природничо-математичної освіти "TIMMS-2007", які виявились досить низькими в частині саме природничої освіти учнів 4-х класів (26 місце).

У коментарі з приводу неправдивої інформації заступник Міністра Борис Жебровський зазначив: "Виникає одне запитання: якими джерелами користувалися "експерти", роблячи свої висновки? Якщо вони бажають знати правдиву інформацію, то нехай звертаються до сайту МОНмолодьспорту. А якщо з ранку до вечора сидіти і шукати промахи і недоліки Міністерства, бо за це платять гроші – то треба ж щось знаходити, це було б корисно. Але коли не знаходять, то вигадують. Все залежить від настрою та фантазії "експертів".

05.07.2011 18:06 | Освіта та наука в Україні | За матеріалами: МОН Украины   

http://www.osvita.org.ua

Категорія: Новини освіти | Переглядів: 1011 | Додав: hospitable | Теги: природознавство, української мови менше | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 hospitable  
surprised чекатимем роз"яснень про дані години...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]