Головна » 2011 » Серпень » 3 » З інтерв"ю міністра освіти України
20:52:23
З інтерв"ю міністра освіти України

Але саме тема закриття малокомплектних шкіл, зокрема сільських, є найрезонанснішою в ЗМІ… 


Так,  але важливе інше. Паралельно із закриттям деяких малокомплектних шкіл, серед котрих справді є і сільські, ми відновили роботу Державної цільової соціальної програми «Шкільний автобус». Отже, діти із сільських родин забезпечені рівним доступом до якісної освіти – іншого шляху ні в Канаді, ні в Америці, ні в Україні просто немає. 

Так можна розповідати про багато програм. Скажімо, про нові стандарти. Адже саме зміст освіти визначає її модернізацію. А вона неможлива без нових стандартів і сучасного технічного переозброєння вчителя. Заради цього створено програму інформаційно-комунікаційного забезпечення школи і затверджено новий стандарт початкової освіти для перших – четвертих класів. Що в ньому революційного? Перше: діти, як в усьому цивілізованому світі, почнуть вивчати іноземну мову з першого класу. Хто проти цього і чому – це вже інша розмова, причому аргументи опонентів абсолютно непрофесійні… Друге: цього року державне замовлення у ВНЗ більше тяжіє до інженерних, природничих дисциплін, до високих технологій. Тобто – до підготовки інженерів і науковців, які визначають стратегічну безпеку держави.
Це абсолютно прозора і зрозуміла логіка, яку, однак не можуть зрозуміти наші опоненти. Власне, їхні розпатякування додають драйву лише їм самим. Вони можуть прилюдно посипати голови попелом з приводу вчительської зарплати, «не помічаючи», що лише в 2010 році працівникам освіти її піднімали тричі, а цьогоріч – уже двічі, з першого жовтня буде нове підвищення. Отже давайте, якщо йдеться про освіту, говорити професійною мовою про конкретні недоліки. Якщо справді є помилка – ми її виправимо.

Ми, наприклад, проти того, щоб підручники друкувалися за командою з міністерства для всіх без винятку, тобто і для тих учнів, які не хочуть за ними навчатися. Бо книжки потім стоять на полиці. Тому ми цього року вирішили – нехай замовляють підручники школи, а районні й обласні управління освіти лише підсумовують і передають інформацію до міністерства. Які підручники замовили школи – такі і друкуватимуться. Переважна більшість замовлення – українською мовою, для шкіл з російською мовою викладання – російською, угорських – угорською тощо. Той, хто виступає проти цього або не заглиблювався у зміст цієї новації, або не знає про що йдеться, або свідомо не хоче дотримуватися Конституції. 

За матеріалами сайту МОНМСУ
Категорія: Новини освіти | Переглядів: 823 | Додав: hospitable | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]