Головна » 2011 » Серпень » 3 » З інтерв"ю міністра освіти Грузії
20:02:28
З інтерв"ю міністра освіти Грузії
За прогнозами Михайла Саакашвілі вже через 4 роки всі грузинські школярі будуть вільно говорити англійською. Яким чином збираєтеся англізувати грузинів?

Знання англійської мови або знання комп'ютера не говорить про те, що людина освічена чи не розвинута, але у такої людини існує величезна можливість для самонавчання. Адже де б ти не навчався - у школі, коледжі, університеті - величезну роль відіграє саме самонавчання. І подобається комусь чи не подобається, але передові технології в системі освіти або будь-якій науці наразі - англійською мовою. Для нас найголовніше - дати можливість молодим людям у Грузії отримувати цю інформацію з першоджерел. Тому з першого класу у нас викладається англійська.

Крім цього, кожен першокласник, який приходить до школи, отримує подарунок від президента Грузії - персональний комп'ютер, нетбук. Вони виробляються у нас в Грузії, засновані на системі Intel. Такі ж подарунки отримують вчителі...


Система фінансування освіти в Грузії, відрізняється від української.

Фінансування середнього навчального закладу залежить від ваучера, який іде за дитиною. Держава бере на себе турботу про оплату навчання школяра. Якщо учень іде у приватну школу - ці гроші йдуть у приватну школу. Якщо обирає державну - то, відповідно, гроші йдуть у державну. Тобто у школи немає постійного бюджету. Він залежить від того, скільки дітей її обере. Абсолютно децентралізована система, що заохочує конкуренцію між школами.

У нас школами управляє Опікунська рада, яка обирає директора школи. І школи і ВНЗ наділені юридичним статусом публічного права, вони є автономними утвореннями і свою фінансову активність проводять самостійно. Міністерство у це питання не втручається.


Чи населення Грузії підтримує міністерські ініціативи у системі освіти?

У нас вперше в історії Грузії проходять атестаційні іспити. Батьки та учні ще раз переконалися, наскільки вони об'єктивні.

У нас наразі присутні представники освітніх організацій Європи і США. Вчора вони виступили з офіційною заявою, що Грузія за екзаменаційною системою є країною, у якої навіть тій самі Голландії є чому повчитися, і що Грузія - перша країна в світі, яка змогла провести випускний іспит одночасно по всій країні. І ніяких проблем з логістикою чи контентом.

Уряд користується величезною підтримкою населення. Це дає можливість здійснювати реформи, необхідні нашій країні.

Рівень довіри до системи освіти за останні 6 місяців виріс ще на 12%. Наразі 72% населення Грузії довіряють системі освіти. Це дуже високий показник. Вищий тільки у поліції, армії і церкви.

Розмовляла Анна Ященко

http://www.osvita.org.ua/articles/717.html


Категорія: Новини освіти | Переглядів: 820 | Додав: hospitable | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 hospitable  

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]