Головна » 2011 » Липень » 12 » Чим корисна липа?
15:23:42
Чим корисна липа?
Липа цвіте пізніше за всі інші дерева, наприкінці червня - на початку липня, і, якщо немає вітру, густий аромат огортає дерево.
Квіти липи виділяють велику кількість нектару. За день квітка липи широколистої дає його 2,3 мг, тому липа і вважається найкращим медоносом. Липовий мед цінується вище за всі сорти. Вважається, що це чудові ліки при застуді, як і настій із сушеного липового цвіту.
Взимку серед інших дерев липу легко відрізнити за плодами, що залишилися зимувати на гілках. Супліддя липи (влітку - суцвіття) має приквітковий листок, що служить вітрилом для липового горішка. Ці горішки залюбки поїдають сойки та дятли, а білки й бурундуки, тягнуть  їх у свої комори, де ті, трапляється. і проростають.
Плоди липи опадають з дерева протягом усієї зими, і в заметіль вони часто несуться над землею разом зі снігом. Вони ніколи не проростають у перший рік. Для цього їм потрібний тривалий період охолодження. За довгі віки ці дерева пристосувалися до холоду і вже не можуть без нього нормально розвиватися.
Липа - дерево зі щільною густою кроною. В її затінку завжди прохолодно, тому і до старовинних дворянських садиб часто вели липові алеї.
Липа - корисна для лісу рослина. Під нею, як правило, не буває опалого листя - воно швидко перегниває і повертає в грунт потрібний рослинам кальцій.
Деревина липи - однотонна, біла, без відтінків, м"яка. Люди здавна знали цю її властивість і вирізали з липи лиштви на вікна, робили різьблений посуд, іграшки та музичні інструменти, діжки. Липа легко рубається, проте липові дрова дають мало тепла. Липова деревина неміцна і не придатна для будівництва. Хоч липа добре полірується, та меблі з неї довго не стоять.
З кори молодих дерев раніше дерли лико, яке йшло на постоли та рогожі. Кора старих лип розтріскана, товста й груба, в її м"якій деревині часто утворюються дупла - улюблене помешкання бджіл.

Категорія: У світі цікавого. Природа. Рослини | Переглядів: 2227 | Додав: hospitable | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 1
1 hospitable  

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]