Липа цвіте пізніше за всі інші дерева, наприкінці червня - на початку липня, і, якщо немає вітру, густий аромат огортає дерево. Квіти липи виділяють велику кількість нектару. За день квітка липи широколистої дає його 2,3 мг, тому липа і вважається найкращим медоносом. Липовий мед цінується вище за всі сорти. Вважається, що це чудові ліки при застуді, як і настій із сушеного липового цвіту. Взимку серед інших дерев липу легко відрізнити за плодами, що залишилися зимувати на гілках. Супліддя липи (влітку - суцвіття) має приквітковий листок, що служить вітрилом для липового горішка. Ці горішки залюбки поїдають сойки та дятли, а білки й бурундуки, тягнуть їх у свої комори, де ті, трапляється. і проростають. Плоди липи опадають з дерева протягом усієї зими, і в заметіль вони часто несуться над землею разом зі снігом. Вони ніколи не проростають у перший рік. Дл
...
Читати далі »
|
Першими, хто скуштував какао, були ацтеки. Вони називали цей напій "чоколать", може вам це щось нагадує, а насіння і саму рослину - "какауатль". Звідси іспанці, французи, англійці, слов"яни називають цей напій "какао". Ацтеки пили його з перцем і ваніллю, а не з цукром. Какао - поживний, підбадьорливий напій, хоч і діє не так сильно, як кава. В Європу зерна какао привіз іспанець Кортес, завойовник Мексики. Батьківщина какао - тропічні райони Південної Америки. Зараз какао вирощують в багатьох країнах з тропічним кліматом. У какао, або шоколадного дерева, прості, цілісні листки; схожі на яйце, плоди, які всередині оточені м"якоттю, в якій сховані п"ять гнізд, наповнених безліччю насінин. Незвично для нашого ока виглядає плід на дереві какао: дуже великий, яйцеподібний, на дуже короткому чершкові, він прикріплений просто до стовбура. У д
...
Читати далі »
|
|